28 d’abril, 2009

Primer cas confirmat de grip porcina

Un jove d'Albacete té grip porcina

A Europa hi ha unes altres dues persones que pateixen la malatia i la OMS augmenta l'alerta a la fase quatre

Confirmat el primer cas de grip porcina a Espanya, i també a Europa. Un jove de 23 anys d'Almansa (Albacete) pateix aquesta malaltia, va revelar ahir la ministra de Sanitat, Trinidad Jiménez. La seva evolució és "bastant favorable", segons autoritats de Castilla-La Mancha. Altres dos ingressats a l'hospital de Monklands (Escòcia) són els altres dos afectats confirmats al continent.

A Espanya, segons les últimes informacions del Ministeri de Sanitat, hi ha 26 "sospitosos" de contagi en estudi: 10 a Catalunya, 4 a la Comunitat de Madrid, 2 a Andalusia, 2 a Balears, i 1 a Aragó, Astúries, Castilla-La Mancha, la Comunitat Valenciana, Galicia, Múrcia, Pais Basc i La Rioja.

Situació controlada

Tots ells estan hospitalitzats i tractats segons el protocol establert per la OMS, cap té gravetat i "responen bé al tractament", va explicar ahir la ministra. La majoria de possibles afectats són persones joves, d'entre 20 i 30 anys i amb bona salut.

La titular de Sanitat va insistir ahir en que " la situació està controlada", encara que admitia que "preocupa a les autoritats sanitàries", pel que estan "vigilants i alerta".

La OMS va augmentar ahir la fase d'alerta de nivell 3 al 4 sobre 6. Encara que aquest grau implica mesures més estrictes de controla i un "augment del risc de pandèmia", significa que aquesta no és encara inevitable.

La organització recomana centrar-se en mitigar el virus abans que en la seva contenció i es va desaconsellar tancar fronteres i restringir els viatges. Amb aquesta voluntat de transmetre calma, es recalcava ahir que consumir carn de porc no suposa cap problema per la salut, ja que és un virus de contagi humà. De fet, cap explotació agrària està afectada pel virus de la grip procina, ni a Espanya ni a Mèxic.

Encara que les fronteres amb Mèxic segueixen obertes, tant des de Sanitat com des del Ministeri d'Exteriors es recomana no viatjar al pais nortamericà "excepte en casos estrictament necessaris".

Per altra banda, els vols entre Madrid o Barcelona i Mèxic -o viceversa- operaven ahir amb normalitat, encara que la majoria no anaven plens. Els passatgers que decideixen viatjar ho fan amb mascaretes, i amb certa por i preocupació. Com la galerista espanyola Blanca Soto, que a la seva arribada a Barajas i protejida amb una mascareta, admitia que aniria a fer-se un control mèdic. O com una parella espanyola que viu habitualment a Mèxic D.F, que inclús parlaven de "psicòsis".
Les claus:
1-Nou tipus: els casos d'afectats pertanyen a un grup, la A/H1N1, que no s'havia vist abans. Es tracta d'un virus híbrid amb components porcí, humà i aviar. La malaltia es contagia per la via respiratòria, no per la ingesta de carn de porc.
2-Pandèmia: quan una nova varietat de grip comença a infectar a les persones i aconsegueix transmetre's entre elles pot arribar a ser una pandèmia mundial.
3-Mutació: Els virus de la grip canvien constantment, per això la vacuna és diferent cada any. Alguns especialistes advertien ahir de que es desconeix el nivell de perillositat del virus més enllà de Mèxic, on està siguent mortal.
4-Símptomes: són molt similars als de la grip humana (tos, febre, mal de cap i de músculs). Tot i així, pot causar també diarrea i vòmits.
5-Consells: els experts recomanen anar am metge davant d'aquests símptomes i si s'ha estat a Mèxic. La OMS valora el tamiflú, el fàrmac de la grip aviar, per combatre la malaltia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Copyright Text

"Bon Dia Ciència"