07 de maig, 2009

Aconsegueixen transplantar el 80% d'una cara

La dona havia perdut un ull, el nas i part de les galtes al rebre un tret del seu marit

Connie Culp va perdre el seu rostre el 2004, quan el seu marit -que compleix una pena de set anys de presó- li va disparar a la cara. Va perdre un ull, el nas i les galtes, la mandíbula i el llavi superior li van quedar destrossats. Al desembre li van transplantar el 80% del seu rostre, i ahir va mostrar l'exitós resultat de la intervenció.

Després de 30 operacions fallides i esgotats els metges convencionals de cirugia, un equip multidisciplinar de la Cleveland Clinic (EEUU) va realitzar el transplant a la dona, de 46 anys. La intervenció va durar 22 hores i en ella li van reconstruir part dels ossos de la cara i li van col·locar el rostre d'un donant.

Grans progressos

L'expressió de Connie és encara estàtica, encara que pot parlar, moure la boca, olorar; menjar i degustar el menjar. Els metges auguren que, amb rehabilitació i fisioteràpia per reactivar els músculs facials, en uns sis mesos millori i pugui tornar a somriure. "Està fent grans progressos", va assegurar la doctora Maria Siemionow.

La pacient haurà de tornar a operar-se en el futur, fins que acabi el procès d'aquí a un parell d'anys. I com en qualsevol transplant tindrà que anar cada mes a revisió, per que els metges controlin la seva evolució per si el cos menifesta algún rebuig.

Durant els quatre anys que ha viscut amb el rostre destrossat, Connie no ha tingut olfacte ni gust, no ha pogut pendre aliments sòlids ni beure d'un got, i ha respirat a través d'un orifici a la tràquea.

La dona, que durant anys ha sigut rebutjada al sortir al carrer, va demanar que ningú discrimini per l'apariència dels demès."Quan algú té una desfiguració o no és tant guapo com tú, no el jutgis". La pacient va donar les gràcies als seus metges i a la familia de la donant "que han fet el possible per a que torni a tenir rostre".

Isabelle, el primer cas en el món

Isabelle Dinoire va ser la primera persna en el món que es va sotmetre a un transplant de cara. Va ser el 27 de novembre del 2005, quan un equip mèdic de l'Hospital de Amiens (França) li va reconstruir la cara a través d'una operació que va conmocionar a tot el món. Li van transplantar la part inferior del rostre d'una donant, un triàngle amb nas, boca i mentó. Isabelle, que llavors tenia 38 anys, havia sigut desfigurada per un gos. La seva evolució ha sigut molt favorable.

Després d'ella, van venir altres casos. A l'abril del 2006, a Xina, s'operava amb éxit a Li Guoxing, de 30 anys, al que se li van substituir les dues terceres parts de la cara. Ell tenia el rostre desfigurat per la mossegada d'un ós. Mentre, el passat abril a París es va transplantar la cara i les mans a un pacient de també 30 anys.

1 comentari:

Copyright Text

"Bon Dia Ciència"