10 de març, 2010

El Centre d'Esclerosi Múltiple de Catalunya concedeix una beca de 40.000 euros per investigar la malaltia

El Centre d'Esclerosi Múltiple de Catalunya (CEM-Cat) ha concedit avui una beca de 40.000 euros per investigar la malaltia, financiada per la campanya "Una poma per la vida" de la Fundació d'Esclerosi Múltiple (FEM) i dels supermercats Condis, per veure la qualitat de vida de les persones afectades i millorar-la, segons ha anunciat avui l'Hospital de Vall d'Hebron (Barcelona).

El xec, entregat per la presidenta de la FEM i el director del CEM-Cat, Rosamaria Estrany i Xavier Montalbán, respectivament, va ser pel cap de la Unitat de Neuroimmunologia i Esclerosi Múltiple de l'Hospital Dr.Josep Trueta (Girona), Lluís Ramió i Torrentà, per la seva investigació en els patrons d'activació cerebral en pacients afectats i les seves queixes cognitives subjectives.

Què és l'Esclerosi Múltiple?

És una malaltia desmielinitzant (elimina la mielina, proteïna essencial per al bon funcionament del sistema nerviòs), neurodegenerativa i crònica del sistema nerviòs central. Pel moment es considera que no te cura encara que existeix una medicació eficaç i la investigació sobre les seves causes es un camp actiu d'investigació. Les causes exactes són desconegudes. Pot presentar una sèrie de símptomes que apareixen en brots o que progressen lentament al llarg del temps. Es creu que en la seva formació actuen mecanismes autoimmunes.
Hi ha diferents subtipus d'escleròsi múltiple i molts afectats presenten formes diferents de la malalatia al llarg del temps.
A causa dels seus efectes sobre el sistema nerviòs central, pot tenir com a conseqüència una movilitat reduïda i invalidesa en els casos més severs.

És, després de l'epilèpsia, la malaltia neurològica més freqüent entre els adults joves (des de l'erradicació de la poliomelitis), i la causa més freqüent de paràl·lisi en els països occidentals. Afecta aproximadament a 1 de cada 1000 persones, en particular a les dones, es presenta quan els pacients tenen entre 20 i 40 anys.

Possibles causes

Tot i que els origens de la malaltia són desconeguts, s'ha llençat la hipòtesi de que pot ser produïda per una convinació de diversos factors genètics i ambientals. Això inclou possibles infeccions virals o altres factors a la infantesa o durant l'embaràs que puguin preparar el sistema immunològic per a una reacció anormal posteriorment.
A nivell mol·lecular, pot ser que existeixi una similitud estructural entre un agent infecciós desconegut i components del sistema nerviòs central, el que causaria confusió al sistema immunològic (procès anomentat mimetisme mol·lecular).
Altres hipòtesis proposades intenten establir relacions amb les malalties vasculars. En concret la relació amb la insuficiència venosa cerebrospinal crònica.
Amb tot això, encara no es coneix cap virus associat a l'escleròsi, i evidentment tampoc s'ha constatat que sigui contagiosa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Copyright Text

"Bon Dia Ciència"

Arxiu del blog