11 d’abril, 2012

Donació de sang, tot el que cal saber

Avui he vist una entrada en un diari, i he pensat que seria interessant de publicar-ho aquí també. L'entrada explica tot el que cal saber sobre la donació de sang. Com sabreu, donar sang és molt important per a moltíssimes persones que en depenen. I crec que és important que es sàpiga tot el que s'ha de saber sobre la donació de sang, i resoldre tots els dubtes de les persones que tinguem.

Qui pot donar sang?

Han de ser persones més grans de 18 anys i pesar més de 50 kg. Un s'ha de sentir bé, no anar  sense menjar i no ha d'haver donat sang en els dos últims mesos. Els homes poden donar sang 4 cops a l'any, en canvi les dones només 3 cops a l'any.

Com en tot, també hi ha falses històries sobre les persones que no poden donar sang. Com ara, tenir la menstruació no impedeix donar sang; alhora que tampoc ho impedeix prendre anticonceptius orals, prendre aspirina i antiinflamatoris, ser al·lèrgic (si no s'està en fase crítica) inclús es pot ser donant sent al·lèrgic a antibiòtics, tenir hipertensió arterial (inclús amb medicació) si en el moment de la donació els nivells estan correctes.

Ara us exposo els casos en que de veritat es limita la donació de sang:

  • Malalts d'hepatitis B o C, SIDA, sífilis i totes aquelles malalties que es transmeten per la sang. 
  • Persones que conviuen en el mateix domicili que malalts d'hepatitis B o C.
  • Diabètics insulinodepenents
  • Epilèptics 
  • Malalties greus
  • Malalts greus
També hi ha circumstàncies temporals que poden impedir donar sang en un moment concret:
  • Persones que hagin patit una intervenció quirúrgica (s'ha d'esperar de 3 a 6 mesos fins a 1 any en el cas de rebre una transfusió)
  • Si s'ha vacunat de la grip (3 dies) i de l'hepatitis (7 dies)
  • Si s'han realitzat viatges a països tropicals (1 any)
  • Si s'han fet tatuatges o piercings (4 mesos)
  • Durant l'embaràs no es pot donar i després s'ha d'esperar tant com hagi durat l'embaràs
  • Si s'ha realitzat qualsevol activitat o conducta de risc (accions en les que pot existir contacte sang amb sang)
En el cas que vulguem donar sang, 
la donació en sí dura uns 10 o 15 minuts. Si li sumem el temps de la entrevista amb el metge i el període de repòs posterior, el procés complet pot suposar uns 30-40 minuts. 

Què hem de fer després de donar sang?
Es recomana beure molt líquid durant les següents hores (sobretot no alcohol), no fumar durant 3 hores, no realitzar treballs ni exercicis que requereixin esforç físic fins al dia següent, no conduir sense haver ingerit algun aliment i haver descansat almenys 1 hora, no aixecar pes amb el mateix braç de la donació fins al dia següent.

I per últim m'agradaria completar la informació de la donació sabent què estem donant i saber que el que cadascú dóna és diferent.

Com segurament sabreu, l'ésser humà té diferents grups sanguinis. Els grups sanguinis no deixen de ser sinó una classificació de la sang segons les característiques presents o no a la superfície dels glòbuls vermells i en el sèrum de la sang. El primer seria la classificació ABO i el segon el factor Rh. (Petit recordatori: els anticossos es "creen" quan per la sang circula una proteïna o qualsevol cosa que el nostre sistema reconeix com a ESTRANYA, i així el nostre cos amb els anticossos, les destrueix)
  • Les persones amb sang tipus A tenen glòbuls vermells que expressen una proteïna del tipus A i tenen anticossos del tipus B (vol dir que el cos està preparat per "atacar" la sang que tingui el tipus B, de manera que la rebutjariem)
  • Les persones amb tipus B tenen la combinació contrària als de la A, tenen glòbuls vermells amb proteïna tipus B i anticossos contra el tipus A (rebutjaran tot allò que tingui A)
  • Els individus 0 no tenen cap dels dos tipus de proteïna, ni A ni B, però tenen els dos anticossos, contra A i contra B de manera que atacaran qualsevol cosa que tingui A o B. Però al no expressar CAP tipus de proteïna, són els anomenats DONANTS UNIVERSALS, poden donar sang a tots els grups sanguinis.
  • Per últim tenim el grup AB que tenen les dos proteïnes als glòbuls vermells però no tenen cap anticòs, de manera que ho accepten tot, d'aquí a que aquestes persones són RECEPTORS UNIVERSALS (poden rebre qualsevol tipus de sang, perquè el seu sistema immune no atacarà)

El factor Rh (o factor Rhesus) s'anomena així perquè va ser descobert en uns simis anomenats Rhesus. Funciona pel mateix sistema que el sistema ABO per tenir o no una proteïna a la nostra sang. Les persones que tenen aquesta proteïna  (per tant el cos la reconeix com a pròpia) no tindran els anticossos i són Rh positius. A la inversa, els Rh negatius, no tenen la proteïna. 

El control del Rh és molt important en les embarassades ja que pot provocar la malaltia del Rh, que es dona quan una mare es Rh negativa i el fill que porta és Rh positiu (degut al pare). En aquest cas, si no es fa res, els anticossos de la mare destrueixen els del bebè.
En el primer fill no passa res ja que la mare encara no té els anticossos, però en el segon fill la mare ja té els anticossos (a conseqüència del primer embaràs) i el fill pot morir degut a una malaltia anomenada eritroblastosis fetal que és una anèmia severa, ja que els anticossos de la mare destrueixen els glòbuls vermells del fill. Per evitar-ho, s'ha d'aplicar a l'embarassada una vacuna que elimina els anti-Rh, anomenada gammaimmunoglobulina. Aquesta s'ha d'aplicar dins de les 72 hores posteriors al primer part.


13 comentaris:

  1. Molt ben explicat Marina!!

    Només aportar que la donació de sang és importantíssim i que no val la excusa de "fa mandra anar-hi", "em fan por les agulles" o "ves a saber que fan amb la meva sang"; malauradament la majoria de nosaltres necessitarem alguna transfussió de sang al llargb de la nostra vida, ja sigui epr auna operació quirúrgica simple o per accident on ens hi vagi la vida i com que de moment no existeix la sang artificial, només comptem amb la sang dels donants per poder sobreviure en aquetss casos!! així que penseu-vos-ho dos cops quan us negueu a donar sang...què passaria si quan jo en necessiti..tothom hagués pensat com jo i s'hi hagués negat??

    ResponElimina
    Respostes
    1. Aquesta és l'actitud!! ^^ És sobradament coneguda la necessitat de sang als hospitals, així que no costa re fer-ho i aportem moltíssim!

      Elimina
  2. Pues si, moooolt ben explicat!!
    Jo he de reconeixer que desde que em va passar lo de la piltrafa que em van fer al braç amb el consequent desmai que vaig tenir enmig de classe, que ja no he tornat a donar més sang...
    Admeto que ja a sent hora que em deixi de txorrades i comenci a donar un altre cop...

    ResponElimina
    Respostes
    1. ànims Laieta! la qüestió es no mirar-se el braç en uns dies :P

      Elimina
  3. Marina, cual es el motivo por el que debes esperar en caso haber tenido una intervención quirúrgica? Y también tengo entendido, que si se toman ciertas medicaciones, tampoco es posible donar sangre. Sabes cuales son? Es que lo quiero saber y no tengo ni zorra xD

    ResponElimina
    Respostes
    1. Supongo que el motivo por el cual no se puede donar sangre después de una operación es por el hecho de haber perdido sangre durante la intervención y también porqué puede tener algun tipo de infección.
      Por otro lado lo de los fármacos, he leído que en principio no hay ninguna incompatibilidad con ellos, sólamente en el caso de los diabéticos por la insulina y los epilépticos por sus medicinas.
      He estado buscando otras incompatibilidades, pero no he encontrado ninguna

      Elimina
  4. Marina m'ha encantat l'explicació, clara i fàcil d'entendre per tothom!
    Ah! Si no m'equivoco també prohibeixen donar sang a persones que han passat l'Epstein-bar, suposo que perquè podria donar problemes a algun receptor immunodeprimit...pot ser?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ei Laieta! doncs he estat buscant informació sobre la malaltia d'Epstein Bar i si que hi ha algún lloc que diu que no poden donar sang, però a la web de la Creu Roja no diuen res sobre aquesta malaltia.(els hi he enviat un correu per preguntal's-hi)
      A part d'això he trobat altres malalties vetades a la donació que no vaig mencionar com ara el Kala azar, Chagas o Creutzfeldt-Jacob (el de les vaques boges) i una curiositat que he trobat, que les persones que van viure almenys 1 anys al Regne Unit entre l'any 1980-1996 tampoc poden donar sang, suposo que deuria haver algun tipus d'epidèmia en aquella època.

      Elimina
    2. Per a qui estigui interessat, ja tinc la resposta a la pregunta de la Laia, de si es pot donar sang si s'ha passat la mononucleosi (Epstein-bar). Doncs la resposta és que sí, sempre després de 6 mesos que s'hagi eradicat la malaltia de l'organisme.

      Elimina
  5. Doncs en els papers que et donene abans de donar sang posava que t'abstinguessis de donar-ne si l'havies passat...que estrany!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo m'he basat amb el que el que em van contestar els de la Creu roja. A més tinc entès que passen la sang per uns filtres per evitar el pas de virus com el de la mononucleosi, entre d'altres.
      En general, que doneu sang! i ja us diran si en podeu seguir donant o és millor que no.

      Elimina
  6. tinc entés que hi ha persones que no han tingut hepatitis i no poden donar sang perque tenen l'antigen o alguna cosa així... estic equivocat?

    jo ho se perque quan em van fer una analítica abans d'una operació em van dir que no podia donar sang... i no recordo ben be perque era, crec que era una hepatitis però no estic segur

    ResponElimina
  7. Suposo que sí. Deu ser pel mateix tema en que he dit abans que les persones que conviuen amb malalts amb hepatitis tampoc poden donar sang.

    ResponElimina

Copyright Text

"Bon Dia Ciència"